Listy zeleného čaje nejsou při výrobě upravovány oxidací, takže neprocházejí žádnými chemickými změnami. První sběry čajových lístků probíhají brzy na jaře. V některých případech se nechávají zavadnout, jindy nikoli, poté se praží na pánvích nebo napařují, následuje svinování a sušení. Nejlepší čaje se i v současnosti zpracovávají ručně.
Tyto chutné a povzbuzující nápoje jsou výbornou cestou prevence proti rakovině a osteoporóze. Zelené čaje jsou pečovatelem o zdravý chrup i dobré trávení, snižují hladinu cholesterolu, riziko vzniku diabetu, snižují krevní tlak a brání tvorbě krevních sraženin. Zelený čaj rovněž chrání mozek před kognitivním úpadkem a mrtvicí.
Obvyklým pravidlem přípravy zelených čajů je zalévání vodou, která prošla varem, a poté zchladla na 60 – 80 °C. Doporučené louhovací časy prvních čtyř nálevů jsou 1 minuta, 30 sekund, 1 minuta a 1,5 minuty při hmotnosti 5 gramů čaje. Nelze však stanovit všeobecně „správný“ způsob přípravy čaje, už jen proto, že prožitek spojený s čajováním spočívá také v experimentu a odhalování kvalit čaje, který připravujeme.